Ga je mee verdwalen? | Visum Turkmenistan
16015
post-template-default,single,single-post,postid-16015,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Visum Turkmenistan

Visum Turkmenistan


Waar: Brussel

Hoe: per post of bezoek aan ambassade (bij navraag bleek post geen optie)

Type visum: transit (3-5 dagen, gids niet verplicht) en toeristenvisum (tot 30 dagen, gids a $100 per dag verplicht)

Kosten: transit €35,- en toeristenvisum €55,-

Wanneer: 2-3 maanden voor aankomst in Turkmenistan

Betrouwbaarheid informatie ambassade: matig, kan ieder moment veranderen. Op de website van de Turkmeense ambassade staat alleen informatie over een transit visum, maar na telefonisch contact met de consul blijkt het transit visum (tijdelijk) niet beschikbaar.


Turkmenistan is het land waar we misschien wel het meeste onderzoek naar hebben gedaan toen we ons aan het voorbereiden waren. Heel veel informatie van medereizigers was er niet te vinden, maar we kregen een aardige indruk van o.a. Karlijn Travels (georganiseerde reis door Centraal Azië in 2015) en Goats on the Road (op eigen houtje van China naar Iran in 2013). En natuurlijk was de “Hello people of Turkmenistan”-aflevering van Tom Waes een mooi voorproefje.

Wat de spaarzame verhalen gemeen hadden? Woorden als bizar, surreal en ongelofelijk kwamen overal terug. De vergelijking met Noord-Korea werd zelfs een paar keer gemaakt.

To transit or not to transit?

Ondanks de bureaucratische lastigheden waar we over lazen, besloten we vol goede moed om een transit visum aan te gaan vragen. Per post, in Brussel.

Een transit visum betekent dat je 3-5 dagen op eigen gelegenheid of met chauffeur, door Turkmenistan mag reizen. Wij bedachten een driedaagse route. Dit leek ons genoeg om een indruk te krijgen van het land, zonder dat het ons al te veel geld zou kosten (toch al zo’n  €400 hadden we uitgerekend). Turkmenistan is namelijk behoorlijk duur, zeker vergeleken met de andere landen die we aan gaan doen en ons totale budget. Bovendien, als we langer wilden blijven, zouden we een toeristenvisum aan moeten vragen. Dit visum is duurder én verplicht je om naast chauffeur, ook nog een gids mee te nemen á €100 per dag.

We zochten contact met chauffeur Artem Gubaev van Travel Notoria en spraken af dat hij ons bij de Iraanse grens zou komen ophalen. Daarna zouden we van Ashgabat via de Darwaza krater en Kunya Urgench, naar de grens met Oezbekistan gaan. Mits we ons visum rond zouden krijgen.

En waar we al een beetje bang voor waren, gebeurde ook. We konden niet veel informatie/ervaringen van anderen vinden met het verkrijgen van een transit visum in Brussel. En in juni zagen we ineens ergens staan dat een transit visum helemaal niet meer mogelijk was. Ik besloot de ambassade even te bellen. De regels veranderen namelijk nogal eens en worden niet altijd goed gecommuniceerd.

Norse man aan de lijn: “Nee, hoe kom je daarbij?! Een transit visum is wél mogelijk!”

Mooi, duidelijk. We wisten dat we eerst een visum voor Oezbekistan zouden moeten hebben om een transit visum voor Turkmenistan te kunnen krijgen. Dus zo zouden we het doen: onze Letter of Invitation voor Oezbekistan aanvragen, het Oezbeekse visum regelen en daarna alle papieren naar de Turkmeense ambassade voor ons transit visum.

Toen de tijd daar was om de visa aan te gaan vragen (3 maanden voor aankomst in het betreffende land) besloten we toch nog even te bellen met de Turkmeense ambassade om na te vragen hoe we alles het beste op konden sturen. Dat dit kon lazen we tenslotte op de website, het hoe ontbrak alleen.

Norse man aan de lijn. “Hoe kom je daarbij?! Een transit visum is niet mogelijk!”

Als we Oezbekistan konden aandoen op een toeristenvisum, konden we dat ook in Turkmenistan. En per post was sowieso uitgesloten, we moesten maar naar Brussel komen en dan zou hij wel verder zien. Joost belde een paar dagen later nog een keer en kreeg precies hetzelfde te horen.

Oké, dat veranderde de zaak. Een toeristenvisum wilden we niet, daar waren we al over uit. Misschien zou het verhaal van de ambassade nog wel veranderen als we aan bleven houden? Of misschien toch proberen om het Turkmeense visum in Iran te krijgen?

Geen Turkmenistan

Na wat wikken en wegen besloten we Turkmenistan toch niet aan te doen en van Iran naar Oezbekistan te vliegen.

Dit had o.a. te maken met ons visum voor Oezbekistan. We hadden de LOI voor Oezbekistan namelijk al geregeld en daarmee hadden we vastgelegd dat we ons Oezbeekse visum in Brussel moesten aanvragen.

Als zou blijken dat we het Turkmeense visum in Iran niet zouden krijgen, zouden we in de knoei komen met Oezbekistan. We moesten namelijk aangeven wanneer en waar we dat land binnen zouden komen. Met een transit visum zou dat in Khiva zijn, zonder in Tashkent. Maar misschien nog wel belangrijker: we zagen dat er maar 1 vlucht per week van Tehran naar Tashkent gaat. En deze zit altijd snel vol. Dus als we deze niet al vanuit Nederland zouden boeken, zou deze bijna zeker volgeboekt zijn tegen de tijd dat we in Iran toch op plan B over hadden moeten gaan.

Kortom, teveel gedoe en onzekerheid en we besloten dat 3 dagen Turkmenistan dat voor ons niet waard was.

2 Reactie's
 • Koenraad vantomme
  Geplaatst op 10:41h, 13 juni Beantwoorden

  We zijn nu al een maand bezig met visa te regelen voor Turkmenistan met motor
  Lukt niet echt
  Nog tips ?

  • Joost Kruikemeier
   Geplaatst op 17:29h, 20 juni Beantwoorden

   Proberen jullie een transit of een toeristenvisum aan te vragen? Onze ervaring toen was dat ze moeilijk deden over het transit visum, maar dat we misschien wel een toeristenvisum hadden kunnen krijgen (maar dit wilden we niet vanwege de kosten en het feit dat we maar kort in Turkmenistan zouden blijven). Voor het transit visum veranderde het verhaal steeds, maar wellicht werkt het om te bellen en de naam van de persoon die je spreekt goed te onthouden en je brief/aanvraag aan diegene te richten? We spraken in Oezbekistan trouwens een jongen die het zonder moeite was gelukt, ze lijken redelijk willekeurig te zijn in wie ze toelaten. Hopelijk lukt het jullie, heel veel succes en hoe dan ook een hele mooie reis gewenst!

Geef een reactie