Ga je mee verdwalen? | Visum Oezbekistan
16020
post-template-default,single,single-post,postid-16020,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Visum Oezbekistan

Visum Oezbekistan


Waar: Brussel

Hoe: per post of bezoek aan ambassade (laatste is een aanrader!)

Type visum: toeristenvisum (15 of 30 dagen)

Letter of Invitation (LOI): €67 en verplicht, ± 2 weken verwerkingstijd (wij vroegen de onze aan via StanTours)

Kosten: €80 bij bezoek aan de ambassade voor een visum van 15 dagen (10 minuten later loop je met het visum de deur uit)

Wanneer: 3 maanden voor aankomst in Oezbekistan

Betrouwbaarheid informatie ambassade: prima website, al is telefonische communicatie lastig vanwege het lage niveau van Engels van de consul. Als je belt, vraagt hij direct naar het referentienummer dat op de LOI staat, ook als je deze nog niet binnen hebt. Hij raadde ons aan langs te komen, dan zou hij ons visum snel voor ons regelen. Het was lastig om hem vragen te stellen over het per post opsturen, ook al staat op de website dat dit wel zou moeten kunnen.


Om een visum voor Oezbekistan aan te vragen heb je allereerst een Letter of Invitation nodig. Via Stan Tours vroegen we deze aan. Dit kostte ons €67 per persoon en binnen 8 dagen ontvingen we deze per mail, prima service.

Met de LOI in the pocket, konden we ons toeristenvisum aanvragen. In eerste instantie was het plan dit per aangetekende post te doen. Totdat we goede (en recente) ervaringen lazen van mensen die in Brussel waren geweest en binnen een kwartier met visum naar buiten liepen. Dat leek ons ook wel wat!

Zo gezegd, zo gedaan en dat ging zelfs nog beter dan verwacht! We troffen een spontane, aardige man bij de Consular Service en met wat handen en voeten Engels/Nederlands/Frans begrepen we elkaar. Na de €80 in cash te hebben betaald liepen we binnen 10 minuten de deur uit met ons visum. Het eerste visum van deze reis! Toch wel even een mooi momentje en wat een opluchting dat dit zo makkelijk gegaan was. Een absolute aanrader dus om ‘even’ op en neer te rijden naar Brussel.

Ticket Tehran naar Tashkent

Nu we zeker wisten dat we op vrijdag 28 oktober Oezbekistan binnen mochten, hoefden we alleen nog het ticket van Tehran naar Tashkent te boeken. Iran Air heeft sinds kort een kantoor in Amsterdam en dus een Nederlands/Engelse website. Top! Helaas lukte het niet om ons ticket online te boeken (bij de betalingstap liep de website vast), maar telefonisch lukte het uiteindelijk wel.

Aanvulling 4 september 2016: een paar dagen geleden is de president van Oezbekistan, Islam Karimov, overleden. Hij leidde het land met harde hand en zonder directe opvolging, kan zijn overlijden gevolgen hebben voor de orde in het land. We blijven het nieuws in de gaten houden en mocht er iets wijzigen in de veiligheidssituatie zullen we onze plannen mogelijk aanpassen. 

Aanvulling 10 september 2016: een paar dagen geleden ontvingen we ineens bericht van IranAir dat onze vlucht voor 28 oktober gecancelled is. Ik heb gebeld met IranAir en ze zeiden dat de vlucht niet volgeboekt was en vandaar gecancelled is. Vreemd, aangezien deze vlucht iedere week maar een keer vertrekt en altijd vol zit. Gek dat deze nu anderhalve maand voor vertrek ineens gecancelled wordt, maar wel nog steeds op de website staat als volgeboekt. We vermoeden dus dat wij niet helemaal eerlijk geïnformeerd zijn en de vlucht mogelijk juist overboekt is oid. Gelukkig kregen we wel netjes het geld terug. En hadden we al snel een gunstig alternatief gevonden. We hebben nu besloten om 27 oktober van Tehran naar Almaty in Kazachstan te vliegen. We kijken bij aankomst hoe de situatie is in Oezbekistan en als er niks veranderd is qua veiligheid, pakken we de trein van Almaty naar Tashkent en pakken daar onze geplande route op. Mochten we toch niet naar Oezbekistan kunnen, blijven we wat langer in Kazachstan. We kijken tegen die tijd of we onze route over land vervolgen naar China of dat we misschien toch een vlucht boeken. 

1Reactie
  • Johng931
    Geplaatst op 23:45h, 05 december Beantwoorden

    It is really a nice and helpful piece of info. Im glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. gdgbdeaddgdk

Geef een reactie